Innan du börjar tapetsera, läs detta
Underarbete är grunden för ett lyckat resultat. Det du lägger ner här har du alltid igen när du börjar tapetsera. Ett omsorgsfullt utfört grundarbete gör tapetseringen enklare och resultatet snyggare.
Vad har du köpt för typ av tapet?
· Non wowen en så kallad EasyUp-tapet, här limmar du direkt på väggen. Skär till dina våder, montera på den förklistrade väggen. Var noga med eventuell mönsterpassning. (Mer om det senare). Använd non wovenlim, t.ex. Hernia NW.
· Papperstapeter limmar du på baksidan av tapeten och låter den ”dra” en liten stund. Vid montering på väggen sätter du den med ca 5mm överlapp eftersom den krymper något då den torkar. Här använder du lim avsett för papperstapeter, t.ex Hernia 1870.
· Fototapeter, många importtapeter eller digitala tapeter som har ett mer transparent papper, här måste du först måla väggen för att få en homogen grund för tapeten. Färgskiftningar i underlaget kommer annars att synas igenom och på så sätt ge ett sämre resultat. Aven här använder du ett non wovenlin, t.ex Hernia NW.
Innan du börjar.
· Kontrollera alltid att de tapeter du fått är rätt sort och att batchnumret är samma på alla rullar som ska sitta i samma rum. Vi kollar alltid detta noga innan vi skickar tapeterna till dig men misstag sker.
· Kontrollera att rullarna inte har något fel och upptäcker du det ta kontakt med oss så får vi skicka nya rullar. Tapetproducenterna godkänner inga reklamationer när tapeten väl sitter på väggen utan ska ovillkorligen reklameras före tapetsering.
Nu är det dags att börja.
· Väggen ska vara fast och ren, inga lösa tapetflagor eller spackeldamm.
· Om du inte tagit bort alla gamla tapetlager, vilket är att rekommendera, är det en bra idé att patentera väggen, måla med isolerande/spärrande färg. Detta gör du för att minska risken för att de gamla tapeterna som du ska tapetsera bubblar sig. Lämplig färg är Sigma Isotop Primer eller Jotuns Grundning för tapet. När du målat, slipar du lätt och tvättar av med målartvätt.
· Då det är tillämpligt, grundmåla väggen, helst vit. Hela väggen måste ha samma nyans om tapeten är av typen i punkt 3 ovan.
· Ibland förekommer vådvändning, se till att alla tapeter tapetseras i rätt riktning. Om vådvändning krävs är detta markerat på rullens etikett med alternativt med lös lapp i rullen.
· Non woven, digitala och fototapeter, applicera limmet med pensel vid tak och golvlister och rolla limmet på väggen. Limma för 2-3 våder (ca. 1-1,5m) åt gången. Kan du ”rita” i limmet med fingrarna utan att det droppar eller rinner har du rätt mängd lim.
· Börja uppifrån, tryck fast tapeten och kontrollera att tapeten är i lod, alltså helt rakt. Små avvikelser i början blir stora avvikelser i slutet. Hamnar tapeten snett lossar du hela våden och börjar om. Arbeta uppifrån och ner med tapetverktyg eller borste. Se till att alla luftblåsor är borta. Pressa inte så hårt att lim kommer ut på framsidan, gör det ändå det torkas detta genast bort med en blöt cellulosasvamp.
· Non woven, digitala och fototapeter, sätt upp nästa våd kant i kant. Styr våden i rätt läge med handflatorna, dra inte i vådens kanter. Om inte alla vinklar är 100% raka kan det ibland upplevas knepigt med mönsterpassning. Tänk på att när du kommer in i ditt nytapetserade rum upplever du helheten inte små avvikelser som du ser i detalj under tapetseringen. Om avvikelser i mönster uppkommer så mönsterpassa i ögonhöjd. Udda vinklar (t.ex. 45°) eller vid dörrar och fönster kan det vara enklare att skära tapeten lodrätt och applicera smalare våder och sedan mönsterpassa så nära och bra som det går. Helhetsintrycket kommer att upplevas mycket bra ändå.
· När du satt upp 2-3 våder kontrollerar du resultatet så att färgskillnader eller andra fel uppstått, kontakta då säljaren för eventuell reklamation eller rådgivning,
· Om du har köpt en tapet med starka och mycket färg är dessa lite överpigmenterade och kan färga av sig. Använd då tapetborste eller annat mjukt verktyg. Tryck till skarvarna med lätt hand och försök att undvika att lim hamnar på framsidan. Skulle detta ändå hända torkar du försiktigt bort det med en blöt cellulosasvamp. Använd inte textiltrasor, disktrasa eller liknande då dessa fungerar som ett slippapper och förstör tapeten, resultatet av detta är att tryckfärgen släpper och skarvarna blir ljusare. Har tapeten dessutom prägling kan denna förstöras då tapeten är fuktig. Skär av tapeten vid golvlisten med en vass tapetkniv. Byt blad ofta, ett ovasst blad trasar sönder tapeten.
· När du är klar, vädra och håll normal rumstemperatur tills tapeten torkat ordentligt.
Om något är fel med din tapet.
· Vid eventuella reklamationer måste alla rulletiketter, tillsammans med öppnade och oöppnade rullar eller provbitar av tapeten som tydligt visar felet returneras. Uppsatta rullar är godkända rullar och kan inte reklameras.
· Avbryt alltid arbetet om materialfel upptäcks.
· Har du anlitat en fackman för att utföra jobbet är detta extra viktigt då ersättning för arbetstid aldrig ersätts.
· Felaktiga rullar ersätts med nya rullar, arbetskostnader krediteras ej.
Fel som kan uppkomma som ej beror på tapeten
· Blåsbildning
· Kantresning
· Glipor i skarvarna
Tryckfel, skador i färg eller papper, misspassning eller liknande ersätts med motsvarande mängd felfria tapeter mot uppvisande av felaktig vara och rulletiketter.
Kostnader för tapetsering eller målningsarbete ersätts ej, ersättning utgår inte heller för tidsförlust eller annan indirekt skada.
Detta behöver du utöver tapeter och lim
· Cellulosasvamp och en hink med rent vatten.
· Tumstock, vattenpass, lod eller libell.
· Roller och pensel.
· Sax och tapetkniv med extra blad
· Tapetverktyg (tapetborste till papperstapet eller överpigmenterad tapet).
· Trappstege
· Blyertspenna
· Lite tålamod och gott humör.